Piaz(a) bună

Cuvânt-înainte: Dacă-ţi lingi farfuria, o să ai parte de o nevastă frumoasă. (proverb armenesc)

Tot armenească e și salata de iarnă Piaz, a cărei rețetă am învățat-o de la bancherul armean Paul Agopian acum câțiva ani și care a devenit una dintre preferatele mele. Am zis să devină și-a voastră.

Desfaceți frumușel și cu mare grijă la dește două conserve cu fasole boabe (albă, roșie, mixtă, cum vreți voi), scurgeți lichidul din ele, treceți boabele rapid pe sub un jet de apă rece și puneți-le într-un castron. Tăiați o ceapă roșie mare fideluță, lăsăți-o 15-20 de minute la marinat cu sare, piper, un strop de ulei de floarea-soarelui și zeama de la o lămâie. După ce și-a luat gust, răsturnați ceapa cu zeama lăsată cu tot peste fasole, puneți din belșug pătrunjel proaspăt și boabele dintr-o rodie mare. Și gata.

Ideal ar fi să lăsați salata câteva ore în frigider. Dacă-i rezistați. Dacă nu, aia e. Pari ahorjag!

Se consumă cu azimă proaspătă (nici lipia nu-i de colo) și cu un pahar cu vin rose ținut și el la rece.

Nota bene: Când alegeți rodia, aveți grijă  aibă coaja netedă precum a ionatanelor. Daca are coaja aspră, deja e trecută. O să vă arăt în viitorul apropiat și cum se extrag boabele din rodie fără să pară că ați mătrășit pe careva în bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *