Ciorbă acră Sus inima, români!

Pentru o ciorbă din aceasta de primăvară, care spală mațele și mângâie sufletul, toc precum smintiții o ceapă mijlocie, un morcov mai mare, o jumătate de rădăcină de țelină, o tijă scurtă și subțire de apio (nu-i musai, dar am găsit-o în frigider), o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac. Puteți găsi amestecul tocat de-a gata la raionul de Congelate, dar care mai e farmecul?

Eu ceapa o călesc în oală cu două linguri de ulei de floarea-soarelui, dar puțin, cât să devină sticloasă și să știe vecinii că m-am apucat să fac mâncare. Pun rădăcinoasele mai sus tocate și menționate și, după ce le călesc și pe ele un pic,  adaug trei-patru pahare cu apă, sare cât iau de două ori între deștele cu care se-nchină tot creștinul și cinci-șase boabe de piper sparte-n piuă. Tai sub formă de cuburi patru cartofi mici, curățați în prealabil, și-i pun acolo, să fiarbă și ei. După ce au fiert cartofii (se verifică scoțând un cub cu lingura și înțepându-l cu furculița), mai toc o legătură de lobodă, pun și-o mână de frunze de untișor proaspăt (tot prin frigider rătăcit) și-mi torn în cană borș cumpărat din piață, să văd cât e de acru. În funcție de cât de tare se zbârlește părul pe cap, adaug între o juma’ de litru și-un litru de borș în ciorba care fierbe pentru ultimele cinci minute din misiunea ei.

După ce opresc focul, îi pun și câteva frunze de leuștean (proaspăt sau uscat, n-are importanță).

Fiertura asta acră se duce-n jos ca unsă cu pâine boierească, leurdă, telemea de oaie și un păhăruț cu vișinată de casă. Simplu și puțin, ca tot ce este bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *